Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба, говорейки по телевизионния канал 1+1, говори за "оптимистичния сценарий" за доставката на изтребители F-16, които Киев отдавна поиска от западните си съюзници, и също така потвърди, че доставката на ракетите ATACMS няма да бъде еднократна, пише руската служба на "Би Би Си".

Според него самолетът може да бъде доставен още през първата половина на следващата година. Сега украинските пилоти преминават обучение в чужбина, а в Украйна се подготвя необходимата инфраструктура.

"Тоест единствените пречки пред F-16 да се появят във въздуха на Украйна са завършването на обучението на пилотите и подготовката на инфраструктурата", каза Кулеба.

F-16 за Украйна: Възможно ли е, полезно ли е?

F-16 за Украйна: Възможно ли е, полезно ли е?

Все още има много условности около евентуалната им доставка

Отговаряйки на въпроса дали доставката на първите ракети ATACMS означава, че Украйна ще ги получава постоянно, Кулеба каза:

"Означава. Това е пряк резултат от споразумение между президента Зеленски и президента Байдън, което беше постигнато във Вашингтон по време на личната им среща в края на септември."

В нощта на 17 октомври украинските въоръжени сили атакуваха хеликоптери на руските войски на летища край Бердянск и Луганск. По-късно американските медии писаха, че Украйна за първи път е използвала за тези цели тайно доставени от САЩ ракети с голям обсег ATACMS, като Киев и Вашингтон потвърдиха това. Според New York Times в Украйна са прехвърлени около 20 ракети.

ISW: Украйна форсира река Днепър, но без сериозен плацдарм

ISW: Украйна форсира река Днепър, но без сериозен плацдарм

Киев ще се нуждае от допълнителни ATACMS, за да поддържа оперативния ефект на фронта