Меглена Кунева спечели наградата на списание 'European Agenda' в категорията 'комисар на годината'.

Ханс-Герд Пьотеринг, председател на Европейския парламент е победителят в категорията 'Политик на годината'.

Списанието 'European Agenda' е едно от водещите издания, специализирани в европейската тематика - анализи по актуални въпроси, информация за предстоящи събития и за лицата от политическата, икономическата и обществена сфера в Брюксел.

Наградите са разделени в категории: политик на годината, комисар на годината, политически журналист на годината, асоциация на годината, 'think tank' на годината, кампания на годината, консултант на годината, регионално представителство на годината.

Отделно има категории за принос в отделни сектори: социална отговорност на компаниите, образование и култура, заетост и социална политика, енергетика и транспорт, околна среда и устойчиво развитие, обществено здраве и потребители, иновации и технологии.

Номинации в отделните категории се правят от читателите на списанието и се обсъждат от жури, в което влизат представители на европейски асоциации, неправителствени организации, работещи в областта на европейската интеграция, водещи компании, регионални представителства и медии.

Меглена Кунева е номинирана за комисар на годината отчитайки изключителните постижения в дейността й като комисар за защита на потребителите, имайки предвид също така и краткия период, който е изминал от нейното избиране.

Церемонията по награждаването се провежда утре в Брюксел.