Сваленият президент на Киргизстан Курманбек Бакиев се намира в Минск.

За неговото пристигане съобщи лично президентът на Беларус Александър Лукашенко, който вече на два пъти предлага политическо убежище на експрезидента.

Президентът на Киргизстан Бакиев и негово семейство се намират в Минск под защитата на държавата", казва Лукашенко в обръщение към народа и парламента на Беларус.

В момента Бакиев и семейството му са подложени на обстойни медицински прегледи, за да се установи здравното им състояние.

Тази нощ службите на Беларус са организирали транспортирането на Курбанбек Бакиев в Минск след изричната заповед на президента.

След бягството на Бакиев от страната на 16 април новите власти реално не знаеха какво е новото му местонахождение.

Два дена след като Бакиев напусна страната вече не се знаеше къде се намира той, а негови привърженици в южните райони на Киргизстна вече предполагаха триумфалното му завръщане.
От опозицията, които формираха и временно правителство предупредиха, че завърне ли се Бакиев го очаква съдебен процес.
Дни преди това временното правителство отне имунитета на Курманбек Бакиев.

По думите на Александър Лукашенко той е поръчал вече и да се организира акция на хуманитарна помощ за народа на Киргизстан, а една част о т помощта вече е изпратена. „Там нищетата е страшна", казва Лукашенко.

Припомняме, готовност да окажат хуманитарна и финансова помощ вече изразиха и Русия, и САЩ.

Според съобщения от днес в околностите на Бишкек органите са успели да овладеят ситуацията, след като вчера и днес отново възникваха безредици. Вчера при сблъсъците имаше и загинали и ранени.
Все още в столицата се усеща напрежението и страха, както от безредици, така и от мародери и разбойнически банди.

Междувременно жителите на Бишкек започнаха да се организират в доброволчески отряди за охрана на имуществото. На централния площад в столицата е формиран щаб, в който доброволците се записват. Очаква се тази нощ не по-малко от 5000 души да излязат да охраняват имуществото на хората.

Наблюдатели посочват, че временното правителство не е в състояние да се справи с тълпите, които реално не се намират под техен контрол.
В столицата и околностите в последните седмици са придошли изключително много млади и бедни хора от цялата страна, които търсят препитанието си в строителството. В момента обаче за тях работа няма никаква.