При 90% от преброените гласове на изборите в Словакия, "Курс към социалната демокрация" на Роберт Фицо официално е начело с 23% от гласовете.

Следват "Прогресивната Словакия" на Михал Шимечка с 15,84% и "Гласът" на Петер Пелегрини със 15,39% от гласовете, съобщава "Гардиън". 

Изглежда, че има голямо несъответствие между първото екзитпол и първите реални резултати. Въпреки това много гласове - включително и в столицата - все още не са преброени.

Exit poll:  "Прогресивна Словакия" води на вота

Exit poll: "Прогресивна Словакия" води на вота

Официални резултати се очакват по-късно

Припомняме, че exit poll сочеше лека преднина за "Прогресивната Словакия" на Михал Шимечка.

Изборите приключиха в 22 часа местно време в събота и първи резултати бяха възможни за оповестяване около час по-късно. 

Според допитванията преди вота шест партии около бариерата решават изборите в Словакия.

Правителството на страната може да бъде оглавено от Робърт Фицо - човек, който обещава да спре военната помощ за Украйна, заявява, че Европейският съюз се е превърнал в марионетка в ръцете на САЩ и обвинява президента в антисловашки заговор с Джордж Сорос.

Ако партията на Фицо спечели и ако той изпълни обещанието си за военната помощ за Украйна, това, макар и да няма голямо практическо значение, ще има голямо политическо и символично.

Словакия вече е предоставила цялата възможна помощ на Украйна - много бронирани машини, 13 МиГ-29, а и Фицо заявява, че няма да ограничи невоенната помощ.

Шест партии около бариерата решават изборите в Словакия

Шест партии около бариерата решават изборите в Словакия

И огромният брой неопределили се граждани - 30%