Военните операции срещу ДАЕШ в Сирия са към края си и последната съпротива на самопровъзгласилия се "халифат" на ислямистите ще бъде унищожена в рамките на един месец, коментира висш кюрдски командир пред АФП.

Мазлум Кобани, ръководител на кюрдските сирийски демократични сили (СДС), оглавяващи битката срещу ДАЕШ обясни, че "специалният статут" (автономия) на СДС трябва да бъде запазен при преговорите с правителството на Дамаск.

"Операцията на нашите сили срещу ДАЕШ в последния им джоб достигна своя край и сега бойците са заобиколени в една област", добави Кобани. С подкрепата на ръководената от САЩ коалиция, СДС са в последната фаза на операция, започнала на 10 септември, за да победят джихадистите в техните бастиони в долината на Ефрат в Източна Сирия.

"Нуждаем се от месец, за да премахнем остатъците от ДАЕШ в района", каза Кобани, който разговаря с АФП близо до североизточния сирийски град Хасаке. Няколкостотин бойци от ИС защитават шепа махали в близост до границата с Ирак.

"Смятам, че през следващия месец ще обявим официално края на военното присъствие на така наречения халифат", коментира Кобани. Интензивните боеве в района, известен като "джоба на Хаджин", са взели стотици жертви и от двете страни, според британската сирийска обсерватория за човешки права.

 Сирийската опозиция изтласка ИДИЛ от последния й бастион

Сирийската опозиция изтласка ИДИЛ от последния й бастион

5000 души са напуснали Деир ал Зор...

ДАЕШ загуби град Хаджин в края на миналата година, след като защитата им не издържа срещу СДС - съюз от кюрдски сили и местни арабски племенни бойци. Кобани обясни, че битка е била доста сложна, тъй като ДАЕШ променя стратегията си, след като джихадистите са изгонени от сирийската си столица Рака през 2017 г.

Новите тактики включват "спящи клетки навсякъде, отново тайно набират хора и извършват самоубийствени операции, бомбени атентати и убийства. Очакваме увеличаване на интензивността на операциите на ДАЕШ срещу нашите сили след края на военното им присъствие", коментира той.

ДАЕШ запазва присъствието си в обширната пустиня Бадия в Сирия и поема отговорност за серия от нападения на територията, освободена от кюрдските сили. СДС е основният партньор на коалицията в Сирия, ръководена от САЩ и създадена през 2014 г. за борба с джихадистите.

Миналият месец, Доналд Тръмп обяви, че иска пълно изтегляне от войските от Сирия, което провокира кюрдите да се чувстват предадени и изложени на турски нападения. Оттогава те се обърнаха към правителството на сирийския президент Башар Асад, но Кобани заяви, че преговорите се оказват трудни.

САЩ праща нови войски в Сирия в помощ на изтеглянето на войските

САЩ праща нови войски в Сирия в помощ на изтеглянето на войските

Има нужда от допълнителни мерки за сигурност

"Всяко политическо споразумение трябва да включва специалния статут на сирийските демократични сили, след като те се борят с ДАЕШ от името на цялото човечество и дори на сирийската армия. Това е нашата червена линия", допълва Кобани. Воденият от кюрдите съюз защитава Североизточна Сирия, освобождава тези райони и има право да продължи да защитава региона, коментира той.

Правителството на Асад постигна победа над бунтовниците и джихадистите с ключова руска подкрепа от 2015 г. и сега контролира почти две трети от страната. Той е решен да утвърди властта си над районите на СДС богати на петрол, които съставляват лъвския дял от територията.

Но след години проблеми и боеве, кюрдите са решени да запазят част от автономията си, която са получили по време на осемгодишната война. СДС може да "се съгласи да бъдат част от националната армия на бъдеща Сирия, но само при условие, че запазят специалния си статут", обясни Кобани.

Дамаск отхвърли самоуправлението в Североизточна Сирия, но кюрдските лидери започнаха преговори с правителството през юли в опит да търсят някаква форма на децентрализация. "Дискусиите продължават, но все още не е постигнат положителен резултат. Режимът продължава да мисли, че може да се върне към начина, по който беше преди 2011 г. (когато избухва конфликтът в Сирия). Той все още се надява, че може да поеме военния контрол над целия регион. Нужно е ... да се разбере, че е невъзможно", коментира ръководителят на кюрдските сирийски демократични сили Мазлум Кобани. 

Турция: САЩ размиват границата между терористите и опозицията в Сирия

Турция: САЩ размиват границата между терористите и опозицията в Сирия

САЩ трябва незабавно да започнат да си сътрудничат с Турция