Кюрдски официални представители са получили тази есен три самолетни пратки с въоръжение и амуниции от България.
Това твърдят трима американски военни представители, цитирани от в. Washington Post.

България не попада в страните, производителите на оръжие, одобрени от централното иракско правителство за търговия с оръжие, припомня вестникът.

Американските власти алармират, че голямото количество оръжие и времето на доставката представлява опасност от продължаване на въоръжения конфликт между кюрдите и правителството и на опитите на кюрдите да установят контрол над части от северен Ирак.

Оръжията са пристигнали в северния град Сюлеймания през септември с три товарни самолета C-130, посочват още тримата американски военни, пожелали анонимност.

Кюрдски официални представители не пожелаха да отговорят на въпроси за доставката, но разпространиха съобщение, в което се качава, че "Регионалното правителство на Кюрдистан продължава да бъде на предната линия във войната с тероризма в Ирак. Поради продължаващата заплаха, нищо в конституцията не забранява на местните власти да получават оръжия за отбраната на своя регион".

Иракския вътрешен министър Джауад ал Болани заявява, че централното правителство не е разрешавало покупката на оръжия от България.
Той подчерава, че подобни покупки са в нарушение на иракските закони, защото само министерствата на вътрешните работи и на отбраната са оторизирани да внасят оръжия.