Кюрдските сили са разчистили с булдозери, взривили и опожарили хиляди арабски домове в Северен Ирак в действия, които могат да представляват военно престъпление.
Това се алармира в нов доклад на международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл”, цитиран от „Ройтерс”.   

„Амнести” подчертава, че са открили доказателства за „съгласувана кампания” от страна на кюрдите за изкореняване на арабските общности като отмъщение за подкрепата им за ДАЕШ („Ислямска държава”), която пое контрола над около една трета от територията на Ирак през лятото на 2014 г.  

Кюрдските сили пешмерга оттогава отблъснаха джихадистите в Северен Ирак с помощта на въздушните удари от предвожданата от САЩ коалиция, разширявайки контрола си, включвайки етнически смесени територии, за които те имат претенции, че са техни.

„Силите на кюрдското регионално правителство (KRG) изглежда провеждат съгласувана кампания за насилствено прогонване и разселване на арабски общности чрез унищожаване на цели села в райони, чийто контрол си възвърнаха от ДАЕШ в Северен Ирак”, изтъква Донатела Ровера от „Амнести” и допълва, че насилственото изселване на цивилни и умишленото разрушаване на жилища и собственост без военна обосновка, може да се равнява на военни престъпления.

Докладът на правозащитниците, написан въз основа на разследване на място в 13 села и града, както и на свидетелства, събрани от повече от 100 очевидци, също така включва сателитни изображения, показващи мащабно разрушение на домове в провинциите Ниневия, Киркук и Дияла.

Арабите, които са напуснали домовете си, също им е било забранено от кюрдските сили да се завърнат в районите, превзети от ДАЕШ, разкриват от „Амнести”.

Диндар Зебари, който оглавява комисията на кюрдското регионално правителство, създадена с цел да отговори на международните доклади и съобщения в световните медии, заяви, че разрушенията, документирани от „Амнести”, били в резултат на сраженията между пешмерга и ДАЕШ, както и в резултат на въздушни удари и мини, оставени от джихадистите.

Що се отнася до принудителното изселване на араби, Зебари посочил, че коалицията поискала цивилните да бъдат държани далеч от районите на фронтовата линия и че кюрдите също не били допускани да се завърнат в някои от овладените отново села заради собствената им сигурност.

Зебари отбелязал, че Иракски Кюрдистан е приютил 700 хил. араби, бягащи от насилието в останалата част от страната.

„Амнести” призова коалицията да гарантира, че всякаква помощ, предоставена на кюрдското регионално правителство, не подхранва злоупотреби, които правозащитниците описват като опит за отмъщение за кампанията по арабизация, проведена от бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин, когато хиляди кюрди бяха разгонени от родните си места.