Кюрдските лидери призовават европейските държави да изтеглят своите посланици от Турция в знак на протест срещу военната операция на Анкара срещу техните сили в Северна Сирия, съобщава АФП.

Делегация от Сирийския демократичен съвет, политическото крило на Сирийските демократични сили, пътува до Брюксел, за да призове ЕС да предприеме конкретни мерки за наказание срещу Турция.

ЕС призова Турция да спре нападението, но не предприе никакви действия, въпреки че външните министри на блока ще обсъдят кризата на редовна среща в понеделник.

Нетаняху: Турция може да извърши етническо прочистване на „храбрите кюрди”

Нетаняху: Турция може да извърши етническо прочистване на „храбрите кюрди”

Израел решително осъжда военната инвазия на Турция

"Ние искаме спешна намеса при тази криза и тези атаки трябва да бъдат спрени бързо. Въздушното пространство трябва да бъде затворено за турските полети, така че въздушните атаки да могат да бъдат спрени", заяви старшият член на съвета Илхам Ахмед пред репортери в Брюксел.

"Всички европейски държави трябва да замразят отношенията си, като изтеглят своите посланици от Турция незабавно."

Сирийските кюрди, тогава съюзник на САЩ, изиграха ключова роля в борбата за премахване на "халифата" ДАЕШ, но Анкара разглежда кюрдските бойци като терористи.

Турция отдавна планира атаката срещу кюрдите, призна Тръмп

Турция отдавна планира атаката срещу кюрдите, призна Тръмп

Казах, че ще ударим Турция много здраво финансово и със санкции, ако не играят по правилата

Турският президент Ердоган предупреди Брюксел срещу по-нататъшната критика към операцията, заплашвайки да "отвори портите" и да изпрати около 3,6 милиона бежанци в Европа.

Илхам Ахмед критикува изтеглянето на американските войски от граничния регион в началото на тази седмица, което на практика разчисти пътя на Турция.

"Ако американските сили бяха там, Турция нямаше да ни нападне, но за съжаление с американското оттегляне те ни изложиха на опасност", обясни тя и призова Вашингтон да си спомни жертвата, направена от кюрдските сили в борбата срещу ДАЕШ.

"Искаме те да разберат, че сме платили голяма цена - 11 000 мъченици - и да останат до нас."

Ердоган плаши да залее Европа с бежанци, ако ЕС го обяви за окупатор

Ердоган плаши да залее Европа с бежанци, ако ЕС го обяви за окупатор

"Отваряме портите и пращаме 3,6 милиона бежанци към вас"