Иракските кюрдски сили пешмерга са отвоювали град Башика, един от последните райони източно от Мосул под контрола на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), съобщи висш представител на пешмерга, цитиран от "Франс прес".

Кюрдските бойци пешмерга започнаха нападението срещу Башика преди ден, настъпвайки към града от три страни, след като битката за отвоюването на Мосул, последния голям иракски град, контролиран от ДАЕШ, влезе в четвъртата си седмица.

Градът е под "пълен контрол", обяви Джабар Явар, генерален секретар на регионалното министерство на Иракски Кюрдистан, отговорно за силите пешмерга.

"Нашите сили прочистват мини и кръстосват града", уточни Явар, допълвайки, че сутринта е имало група терористи, криещи се в някои от къщите, които са искали да избягат, като 13 от тях са били убити, а още петима са били открити в тунели.

Силите от иракския автономен кюрдски регион действат северно и източно от Мосул, но в страни от операцията за Башика, съюзните сили поеха по-голямата част от сраженията през последните дни.

Операцията за отвоюване на Мосул стартира на 17 октомври, като ираските сили напредват към града от север, изток и юг.

Специални части се бият с ДАЕШ в източната част на Мосул, докато сили също така настъпват към града от север, но онези на южния фронт, които имат най-дълъг път, все още не са достигнали покрайнините му.