Иран няма да прекъсне обогатяването на уран, но ще продължи да си сътрудничи с Международната агенция по атомна енергия,  обяви иранският главен преговарящ по ядрената програма Али Лариджани, цитиран от Ройтерс.

Проверките на МААЕ показаха, че в мирната ядрена програма на Иран няма никакви нарушения. Ние отговорихме на всички въпроси на МААЕ, за да се разсеят каквито и да е съмнения. И за да намерим решение на всички останали проблеми, ние сме готови да продължим сътрудничеството си с тази организация, добави още Али Лариджани, който е и секретар на Висшия съвет за националната сигурност в Иран.

Лариджани посочи още, че и в момента продължават инспекциите на ядрените обекти в страната.

Не виждаме основание да спрем работата си по обогатяването на уран. Освен това Иран приветства решението преговорите по иранската ядрена програма да продължат," уточни Лариджани.

Припомняме, че директорът на МААЕ - Мохамед Ал Барадей ще представи доклада на МААЕ по иранската ядрена програма на 23 ноември. Някои западни издания обаче вече публикуваха част от съдържанието на документа. В една от публикациите се казва, че експертите на МААЕ са открили в едно от иранските хранилища следи от радиоактивни частици на плутоний и на високообогатен уран.

В информацията се уточнява, че от МААЕ подчертават, че не са в състояние да проверят наличието на ядрен материал в Иран, докато от Техеран не предприемат решителни действия и не осигурят необходимата прозрачност.