Латвия планира да отзове един или няколко сътрудника на руското посолство, заяви прессекретарят на външното им министерство Гинтс Егерманис, цитиран от РИА Новости.

"Латвия заедно с Великобритания и други страни на ЕС обсъжда какви могат да са ответните стъпки за отровения от Русия във Великобритания двоен агент Сергей Скрипал", заяви Егерманис. Подробна информация на латвийското външно министерство ще бъде представена в понеделник, 26 март.

По думите на външния министър Едгар Ринкевич, това решение може да бъде прието като знак на солидарност с другите страни на Евросъюза. Заедно с това той заяви, че Латвия не планира да бъде отзован от Русия посланикът им Марис Риекстинш.

В навечерието на срещата на върха в Брюксел лидерите на страните от ЕС заявиха, че заради отсъствие на "друго правдоподобно обяснение" те са съгласни с оценката на правителството на Великобритания и я приемат за "много вероятна" - Русия да носи отговорност за отравянето в Солсбъри.

Както пише Guardian, позовавайки се на запознати със ситуацията източници, въпросът за експулсиране на руски дипломати или отзоваване на своите сътрудници се проучва от Франция, Полша, Латвия, Литва и Естония.

В отговор Русия извежда сътрудниците на посолството на Латвия, заяви пред РИА Новости първият зам.-председател на комисията по външни работи на Съвета на Федерациите Владимир Джабаров.

"Не е изключено, че и повече от колкото ще бъдат изведени от нашите", заяви Джабаров.

По думите му, възможността за много по-тежки ответни мерки е предизвикана от "абсолютната несправедливост" на решенията на Рига.

ЕС отзовава посланика си от Москва

ЕС отзовава посланика си от Москва

В знак на солидарност с Лондон заради отравянето на Скрипал…

"Русия не е виновна за отравянето на Скрипал, вината й не е доказана, а вземането на страна от Латвия въобще е излишно", допълни сенаторът.

По мнението на председателя на комитета на Държавната дума по делата на ОНД, евразийската интеграция и свързана с свързаната със сънародника ни Леонид Калашников, Русия трябва да въведе икономически мерки срещу Латвия.

"Ние ги научихме на това, че никога не отговаряме сериозно. Сериозно - трябва да определим мерки от икономически характер. А това, че ще отзовем един дипломат, в това не се съмнявам" подчерта депутатът.

Новичок е открит в чантата на дъщерята на Скрипал

Новичок е открит в чантата на дъщерята на Скрипал

Мистерията се заплита

Припомняме, на 4 март Скрипал и негова дъщеря Юлия бяха открити в безсъзнание в британския град Солсбъри. Официален Лондон утвърждава, че са отровени с вещества, разработени в рамките на съветската програма "Новичок".

Проект с подобно название в Съветския съюз не съществува, а в обозначаването на системата са използвани цифри. Названието "Новичок" бе възпроизведено от международните медии, подаден от Вил Мирзянов, който нямаше отношение към създаването на химически оръжия, уверяват от руската страна.

След това Лондон изгони 23 руски дипломата и реши да замрази двустранните контакти с Москва на високо ниво. Русия прие ответни мерки и обяви експулсиране на дипломати, спря разрешението си за откриване на консулство в Санкт Петербург и заяви за прекратяване на дейността на Британския съвет.

Владимир Путин определи обвинените за участие на Русия към отравянето на Скрипал "безсмислено". Той подчерта, че Русия няма химически оръжия - унищожени са под контрола на международни наблюдатели.