Латвия планира допълнително да затегне правилата си за издаване и подновяване на разрешения за пребиваване на руски и беларуски граждани, обяви премиерът Крисиянис Каринс, съобщи daijiworld, цитирайки ДПА.

Разрешенията за временно пребиваване, издадени на граждани на двете страни, като цяло вече няма да бъдат подновявани в бъдеще, каза Каринс, цитиран от агенция dpa, след заседание на правителството във вторник. Ще има някои редки изключения, добави той.

Министърът на вътрешните работи Кристапс Еклонс предложи разрешенията за постоянно пребиваване на членовете на семейството, например, да се издават само след като са преминали успешно изпит по латвийски език. Окончателните решения по новите разпоредби предстои да бъдат взети от правителството скоро.

Латвия обяви Русия за "държава, спонсор на тероризма"

Латвия обяви Русия за "държава, спонсор на тероризма"

Рига призовава за затягане на санкциите срещу Русия и Беларус

Латвия вече спря издаването на разрешения за пребиваване на руснаци и беларуси като реакция на нахлуването на Москва в Украйна и също така отмени почти 1000 разрешения.

Според миграционните власти повече от 9000 руски граждани в момента имат разрешения за временно пребиваване в Латвия.

Освен това има около 37 000 руснаци с разрешения за постоянно пребиваване. Латвия граничи с Русия и съюзника на Москва Беларус, а силно руско малцинство живее в балтийската държава.