Латвийски депутат заклейми руският език, като езикът на международния ционизъм. Александър Кирщайнс, заместник-председател на латвийския парламент от блока на "Националната асоциация" е политикът направил това изявление, съобщава еврейската телеграфна агенция JTA.

Той коментира, че руският в това отношение е същият като идиш и иврит. Кирщайнс, който лобира за премахването на уличните знаци и паметници на руски език, коментира по време на дебат за правителствения план за преминаване на всички училища и образователни институции в Латвия към латвийски език. Приблизително 25% от населението на Латвия, което е 2 милиона души, са етнически руски корени, според изследвания.

За да докаже своята идея за ционизма, той цитира еврейски звучащи имена на хора (Гилман, Плинер и Жданок), за които коментира, че са участвали в протести срещу плана за постепенно прекратяване на обучението по руски език за училищата в страната.

Валери Енгел, руски евреин с двойно израелско гражданство, който наблюдава и публикува за антисемитизма в Латвия, пише във своя Фейсбук профил относно забележките на Кирщайнс, че те напомнят на антисемитизма по време на комунизма.

"Симбиозата на бившите комунисти, които са стигнали до популисткия национален радикализъм, вече е популярен, така че няма никаква изненада", пише той.

През последните години националистическите и антируски настроения се увеличават в Латвия, която граничи с Русия и където много хора имат горчиви спомени за руското господство в тази балтийска страна преди 1991 г. Политиката на Русия при президента Путин увеличава популярността на национализма сред населението, заедно с носталгия към военнопрестъпници, които са в съюз с нацистка Германия срещу Русия по време на Втората световна война.

Латвийската столица Рига е единственото място в Европа с ежегоден марш на ветерани от СС, които маршируват със своите униформи, понякога редом до политици националисти. В Латвия доброволци от СС и други участват в почти пълното унищожение на 70 000 евреи, живели там преди Холокоста.

В Латвия има 10 000 евреи, според Европейския еврейски конгрес.