Президентът на Латвия Егилс Левитс подкрепя план за възстановяване на задължителна военна служба за мъжете, и доброволна за жените. Проектът може да бъде въведен отново следващата година след пауза от над 15 години, съобщи АП.

Президентът, който е върховен военен главнокомандващ на Латвия - член на НАТО, която граничи с Русия - каза в интервю за латвийската телевизия TV3, че подкрепя идеята, предложена от министъра на отбраната на балтийската страна миналата седмица, за създаване на 11-месечен задължителна военна служба за мъже на възраст 18-27 г. от началото на 2023 г.

"Имаме наистина, наистина добри въоръжени сили на високо ниво, професионални въоръжени сили - може да се каже, че едни от най-добрите в НАТО", каза Левитс пред TV3. Наборната служба, каза той, е необходима, защото в 1,9-милионната нация няма достатъчно резервисти с военна подготовка.

Латвия премахна задължителната наборна служба през 2007 г., преминавайки към напълно професионална военна служба. Левитс каза, че най-голямото ограничение в сегашната професионална армия на страната е нейният малък размер.

"Новата геополитическа ситуация изисква по-голям брой хора, които, ако е необходимо, могат да участват в отбраната на страната си и които не са професионални войници, а са резервисти", каза Левитс.

Латвия връща задължителната военна служба

Латвия връща задължителната военна служба

На фона на нарастващото напрежение със съседна Русия

Той добави, че "жените също трябва да са готови да защитават страната си", но се въздържа да каже дали наборната служба при жените трябва да стане задължителна.

Левитс също призова официални лица и политици да измислят начини да накарат латвийците, живеещи в чужбина, да участват в защитата на родната си страна.

Припомняме, че на 6 юли беше съобщено, че Латвия връща задължителната военна служба след нарастващото напрежение със съседна Русия на фона на войната в Украйна. Това обяви министърът на отбраната на балтийската държава Артис Пабрикс.

Страната с население под два милиона души в момента разполага само с 7500 активни войници и членове на Националната гвардия, подкрепени от 1500 войници на НАТО.