Главният прокурор на Европейския съюз, извоювала си репутация с борбата с корумпирани политици в родната си Румъния, Лаура Кьовеши казва, че няма търпение да се заеме с борбата с нарушителите на санкциите спрямо Русия.

Службата на европейския прокурор, която функционира от малко повече от година, е добре подготвена да се справи с нарушаването на санкциите, тъй като блокът напредва с плановете да го превърне в престъпление съгласно законодателството на ЕС и да даде на службата си правомощия да го преследва възможно най-скоро, заявява Лаура Кьовеши, пише "Блумбърг".

Главният европейски прокурор уверява, че службата, която оглавява е готова и може да започне разследванията още същия ден, в който разполага с правните инструменти.

Досега ЕС е замразил активи на стойност около 18,9 млрд. евро, принадлежащи на руски физически и юридически лица, попаднали под удара на санкциите, след като Владимир Путин нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Европейската прокуратура вече разследва случаи на предполагаеми измами с бюджета на ЕС на стойност над 5 млрд. Евро.

Кьовеши беше сред първите посетили Украйна след руското нахлуване и е подписала споразумение с властите за обмен на информация по подозрения за случаи на измами в Украйна, свързани с европейски фондове. Украйна вече получи статут на кандидат за членство и може да получи предприсъединително финансиране.

ЕК потвърди, че България лобира за износа на руски петролни продукти

ЕК потвърди, че България лобира за износа на руски петролни продукти

Комисията води "конструктивни разговори" със служебното правителство