Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че страните, обвиняващи Русия в намеса във вътрешната политика на други държави, са онези, самите които използват този метод за прокарването на собствените си интереси.

Той добави, че чуждестранните намеси в Арабската пролет или в преврата в Украйна са примери за намеса на Запада в работите на други страни, както и че Москва е регистрирала опити за намеса в собствената си вътрешна политика.

Русия предупреди: Москва ще отговори на санкциите на САЩ реципрочно

Русия предупреди: Москва ще отговори на санкциите на САЩ реципрочно

"Ще продължим да действаме спокойно и прагматично"

"Искам да кажа, че няма каквито и да било съмнения, че никога не сме се намесвали във вътрешните работи на други страни. Това не е начинът, по който правим нещата... в това отношение ние се различаваме фундаментално от онези страни, за които тази практика се е превърнала в любимо средство за подкрепа на собствените си геополитически интереси", изтъкна Лавров в интервю за словашкия в. "Правда".

Лавров посочи, че Москва многократно е питала за доказателства за руска намеса по време на президентските избори в САЩ през 2016 г., "въпреки че нямаше никакво такова". Руският първи дипломат добави, че Русия е предложила съвместни усилия с Вашингтон в областта на киберсигурността.

По-рано този месец съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп - Джон Болтън заяви, че заради различията си по въпроса за изборната намеса, Вашингтон и Москва ще спрат да споделят информация, свързана с киберсигурността.