Руският външен министър Сергей Лавров и генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антонио Гутериш се срещнаха в Ню Йорк след срещата на върха на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН), която се проведе по-рано през деня.

Преди това говорителят на министерството Мария Захарова заяви пред репортери, че Лавров и Гутериш ще обсъдят потенциалната световна продоволствена криза и усилията да се гарантира, че двете страни - Русия и Украйна - спазват Черноморското споразумение за износ на зърно от последната страна.

По-рано, по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, Лавров отбеляза, че в момента светът се намира на още "по-опасен праг", отколкото по време на Студената война, и обвини Запада, че премахва "предимствата на мултилатерализма".

Гутереш предаде на руския външен министър Сергей Лавров писмо, адресирано до руския президент Владимир Путин, относно удължаването на срока на действие на сделката със зърно, съобщи РИА Новости.

"Той връчи на външния министър писмо за президента Владимир Путин, в което се очертава предложеният път, насочен към подобряване, удължаване и разширяване на Черноморската зърнена инициатива", заявиха от ООН.

По-рано турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу призова за удължаване на срока на действие на сделката за зърно поради заплахата от продоволствена криза.

Шефът на ООН критикува Русия пред Лавров

Шефът на ООН критикува Русия пред Лавров

Заседание на Съвета за сигурност

Страните от Групата на седемте (Г-7) приеха съвместно изявление след разговори в японския град Миязаки на 22-23 април, в което подкрепиха удължаването и разширяването на сделката за зърно.

В съвместното изявление на министрите се казва още, че страните от Г-7 са готови да подкрепят Украйна във възстановяването на селскостопанската инфраструктура на страната, включително напоителни съоръжения, съоръжения за преработка и съхранение на храни. Освен това те са готови да подкрепят украинските земеделски стопани.