Постигнат е значителен напредък в разгорите по новия договор между САЩ и Русия за съкращаване на стратегическите си ядрени оръжия.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на пресконференция с американския държавен секретар Хилари Клинтън, която е в Москва.

Сред важните теми, обсъдени между двете страни, са въпросът за ядрената програма на Иран, близкоизточният мирен процес, Афганистан, борбата с тероризма.

Освен това двамата дипломати са разговаряли за скорошното решение на администрацията на президента Обама да оттегли предложението на предходната администрация за разполагане на ПРО в Европа.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви, че въпреки различията между двете страни, тя и американският президент Барак Обама смятат, че взаимното уважение трябва да е същината на взаимоотношенията между САЩ и Русия. 

Припомняме, Обама и Медведев се договориха по ядреното разоръжаване. В най-скоро време двете страни ще сключат нов договор за 10 години, който предвижда ядрените бойни глави и носители да бъдат съкратени почти два пъти.

Готови да намалим с няколко пъти броя на ядрените си заряди в сравнение с тези от договора СТАРТ-1, обяви по-рано руският президентМедведев.

Това е договорът за съкращаване на нападателните оръжия, който бе подписан на 31 юли 1991 г. и влезе в сила на 5 декември 1994 г. Действието му изтича на 5 декември тази година, но срокът може да бъде удължен.

Съгласно него САЩ и Русия трябва да съкратят ядрените си глави до 1 600 стратегически бойни единици, които включват междуконтинентални балистични ракети, подводници и бомбардировачи.

Относно Иран Лавров заяви: „Русия се отнася много сдържано към санкции срещу Иран."

Още не сме стигнали до стадия на санкциите, каза в отговор държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън след срещата с руския първи дипломат в Москва.