Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че се надява американският президент Доналд Тръмп да вземе "балансирано" решение дали САЩ да останат ангажирани с международното споразумение за ограничаване ядрената програма на Иран, съобщава "Ройтерс".

"Много е важно споразумението да се запази в сегашната му форма и, разбира се, участието на САЩ ще бъде много важен фактор в това отношение", подчерта Лавров пред журналисти по време на посещението си в Казахстан.

Тръмп смята да отмени ядрената сделка с Иран

Тръмп смята да отмени ядрената сделка с Иран

Очаква се той да произнесе реч през идната седмица...

Съгласно споразумението Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на отмяната на по-голямата част от международните санкции, които осакатиха неговата икономика.

Тръмп се очаква скоро да обяви, че ще изтегли САЩ от споразумението, обяви високопоставен служител в Белия дом вчера, в стъпка, която потенциално може да доведе до разпадане на споразумението, сключено през 2015 г. между Иран и шестте световни сили (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия).

Тръмп, който нарече споразумението "срам" и "най-лошата сделка, договаряна някога", преценява дали то обслужва интересите на САЩ в областта на сигурността, като трябва да реши до 15 октомври дали Иран спазва условията по сделката.

Ако Тръмп откаже да потвърди, че Иран спазва условията, Конгресът на САЩ ще разполага с 60 дни да реши дали да възстановят санкциите, които бяха отменени съгласно споразумението.