Руският външен министър Сергей Лавров на среща със швейцарския си колега Игнацио Касис представи руски оценки за ситуацията в Украйна. Той заяви, че ултиматумите на колективния Запад към Москва са обречени, съобщава ТАСС.

"Лавров представи фундаментални оценки за развитието на ситуацията в Украйна, започвайки с преврата от 2014 г., и подчерта обречеността на опитите на колективния Запад да поставя на Русия различни ултиматуми", се казва в изявление на руското външно министерство след срещата.

Разговорите се състояха в Ню Йорк в кулоарите на откритите дебати на Съвета за сигурност на ООН относно многостранното сътрудничество в интерес на създаването на по-справедлив, демократичен и устойчив световен ред.

Руската страна отбеляза "постепенното отстъпление" на Швейцария от принципите на неутралитет в контекста на присъединяването ѝ към антируските действия на западните столици, "които заложиха на сляпата подкрепа на режима в Киев".

"Беше подчертано, че подобни действия на официален Берн не могат да не бъдат отчетени и взети предвид при изграждането на руската линия в швейцарско направление", подчертават от руското външно министерство.

В крак с ЕС Швейцария разширява санкциите срещу Русия

В крак с ЕС Швейцария разширява санкциите срещу Русия

Забранява се рекламата на някои руски медии

Страните също така разгледаха редица практически въпроси, "като се вземат предвид "часовете" на конфедерацията като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН през 2023-2024 г."

Предишната среща между Лавров и Касис също се проведе в Ню Йорк и се проведе на 23 януари.

Припомняме, че по-рано през юли, Швейцария разшири санкциите си срещу Русия.

Страната включи допълнителни мерки, предприети наскоро от Европейския съюз срещу Москва заради продължаващата ѝ агресия срещу Украйна.

Във връзка с пакета от мерки, приети от ЕС срещу Русия на 24 юни, швейцарското министерство на икономиката обяви, че ще наложи санкции в рамките на своята юрисдикция на още 69 физически лица и 86 организации.

Тези санкции са насочени главно срещу "бизнесмени, пропагандисти, членове на въоръжените сили и съдебната власт, лица, отговорни за депортирането на украински деца", както и членове на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ).

От ведомството уточняват, че сред новосанкционираните субекти има компании, работещи в отбранителната промишленост на Русия, и фирми във финансовия и търговския сектор, участващи в заобикалянето на санкциите.

Кремъл пресметна резултатите от срещата за мир в Швейцария - "близки до нула"
Обновена

Кремъл пресметна резултатите от срещата за мир в Швейцария - "близки до нула"

Конференцията показала безсмислието на воденето на преговори без Русия

Правителството на Швейцария заяви, че е наложило забрана за реклама на медиите "Гласът на Европа", РИА Новости, "Известия" и "Российская газета" "поради непрекъснатите пропагандни и дезинформационни кампании на Русия".

За разлика от ЕС, тези медии не подлежат на забрана за излъчване в Швейцария, допълват от министерството.

Организираната от Швейцария среща на върха за войната в Украйна е постигнала незначителни резултати и е показала безсмислието на воденето на преговори без Русия. Това заяви през юни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Швейцария обеща да не арестува Путин

Швейцария обеща да не арестува Путин

Нов кръг от преговорите за мир