Летище "Хийтроу" ще удължи ограничението за броя на пътниците, летящи от него, до края на октомври поради недостиг на персонал, съобщи BBC. Това означава, че ограничението вече ще бъде в сила до края на училищните ваканции в Обединеното кралство.

След консултация с авиокомпаниите дневният лимит от 100 000 заминаващи пътници вече ще се прилага до 29 октомври, съобщи ръководството на летището. Най-голямото летище в Обединеното кралство заяви, че ограничението ще "осигури на пътниците увереност преди техните половинчасови бягства".

От ръководството на летището, също така съобщиха, че таванът ще бъде подложен на редовен преглед и може да бъде премахнат рано, ако нивото на персонала се подобри.

Главният търговски директор на Хийтроу Рос Бейкър каза: "Нашата основна грижа е да гарантираме, че предоставяме на нашите пътници надеждна услуга, когато пътуват."

"Искаме да премахнем ограничението възможно най-скоро, но можем да го направим само когато сме уверени, че всеки, работещ на летището, има ресурсите да предостави услугата, която нашите пътници заслужават", добави той.

В отговор говорител на авиокомпанията Virgin Atlantic каза: "Разочаровани сме, че летище "Хийтроу" вече реши да удължи тавана на пътническия капацитет до края на октомври, тъй като всяка седмица идват допълнителни ресурси и преживяването на летището се подобрява."

Авиокомпанията каза, че нейните наземни оператори, Cobalt Ground Solutions, които отговарят за услугите, включително операциите по рампа и багаж, в момента разполагат с персонал на 95% от нивата от 2019 г.

"Клиентите на авиокомпаниите имат право да очакват резервациите им да бъдат уважени и ние правим всичко по силите си, за да сведем до минимум смущенията, за да отведем нашите клиенти до мястото, където трябва да бъдат безпроблемно", добави той.

Група за правата на потребителите Коя? също така предупреди, че този ход ще остави плановете на хиляди пътници в неизвестност, като каза, че ситуацията е "бъркотия".

Великобритания и Китай възобновяват пътническите полети между двете страни

Великобритания и Китай възобновяват пътническите полети между двете страни

Полетите бяха спрени през 2020 г. заради пандемията от COVID-19

"Въпреки че удължаването на ограничението за пътници може да помогне на Хийтроу да предотврати повторение на неприемливите анулирания в последната минута, които видяхме по-рано през лятото, хиляди хора сега ще се тревожат дали плановете им за пътуване могат да бъдат провалени", каза Гай Хобс, пътувания редактор в организацията.

"Хийтроу и засегнатите авиокомпании трябва да действат незабавно, за да осигурят на пътниците яснота кои полети се съкращават, а авиокомпаниите трябва да гарантират, че засегнатите пътници са запознати с правата си на повторна резервация или възстановяване на суми."

Десетки хиляди пътници в Обединеното кралство бяха засегнати от прекъсване на пътуването през лятото.

По време на пандемията авиационната индустрия съкрати хиляди работни места, тъй като международните пътувания спряха. Но оттогава се бори да набира и обучава нов персонал достатъчно бързо.

Според компанията за авиационни анализи Cirium броят на анулираните полети в последния момент от Обединеното кралство е нараснал със 188% през юни 2022 г. в сравнение с юни 2019 г. преди пандемията.

През юни Министерството на транспорта и Управлението за гражданска авиация написаха съвместно писмо до превозвачите, като им казаха да отменят полетите, които не могат да доставят това лято.

Междувременно профсъюзът Unite заяви, че е осигурил увеличение на заплатите със средно 13% за около 16 000 служители на British Airways.

Сделката предвижда работниците да получат еднократна сума на стойност 5% от заплатите си през август, консолидирано увеличение от 5% през септември и още 3% консолидирано увеличение през декември.

Това се случи, след като около 700 служители на BA в Хийтроу - предимно персонал за регистрация - прекратиха стачните действия, след като се споразумяха за подобна сделка за заплащане .

Персоналът първоначално подкрепи стачните действия заради намаляването на заплатите с 10%, наложено по време на пандемията от Covid.