Гражданите на Рим избраха за нов кмет кандидата на левицата и бивш министър на икономиката Роберто Гуалтиери. Това показват резултатите от преброяването на две трети от бюлетините, предаде Франс прес.

Гуалтиери печели 60,08 процента от гласовете на втория тур, а съперникът му от десницата Енрико Микети, получил 39,92% подкрепа, призна поражението си. Така 55-годишният Гуалтиери ще наследи на поста Вирджиния Раджи от антисистемното Движение "Пет звезди". Раджи стана през 2016 г. първата жена, избрана начело на италианската столица, но бе елиминирана още на първи тур на сегашните избори.

Втори тур на местните избори в Италия

Втори тур на местните избори в Италия

Вотът ще покаже нагласите към премиера Марио Драги

Този резултат е ново поражение за коалицията на десницата, включваща партиите "Лига", "Форца Италия" и "Италиански братя". На първия тур на местните избори преди две седмици тя изгуби ключови градове като Милано, Неапол и Болоня, също спечелени от левицата.

Левицата спечели и Торино. Рим и Торино бяха спечелени на предните избори от Движение "Пет звезди", което сега също е в отстъпление.

Всичко това става обаче на фона на рекордно ниска избирателна активност. Активността на втория тур в Рим е била 41 процента.

Кризата със сметосъбирането бе основна тема в предизборната кампания във Вечния град. "Ще работим преди всичко да направим нашия град отново чист, ще изпълним поетите ангажименти по време на предизборната кампания", обеща Гуалтиери преди обявяването на победата му.

Кампанията на неговия съперник претърпя лош обрат миналата седмица, след като ляв вестник препубликува негова статия с антисемитско съдържание от миналата година. В нея Микети твърди, че има повече възпоменания за Холокоста, отколкото за други кланета, тъй като евреите контролират банки и лобита, които могат да решат бъдещето на планетата.

В Торино Стефано Ло Русо от лявоцентристката Демократическа партия печели с 59% срещу 41% за Паоло Дамилано от десницата. И Торино досега беше управляван от представител на Движение "Пет звезди".