Според предварителни резултати лейбъристите на Блеър претърпяха загуби на изборите в Шотландия и Уелс, макар че след мрачните прогнози някои наблюдатели са склонни да приемат това само като относителна загуба.

Заедно с местните избори в Англия този вот ще покаже равносметката за управлението на Блеър и наследството, който оставя приемника си финансовия министър Гордън Браун.

Вотът служи и като знак за следващите парламентарни избори, които ще се проведат най-късно през 2010 година.

Победа във важни райони спечели противникът на лейбъристите в шотландския парламент - Шотландската национална партия (SNP), която е за излизане от 300-годишния съюз с Уелс и Англия, сочат предварителните резултати.

В шотландската политика се усеща вятър на промени, коментира лидерът на SNP Алекс Салмънд след излизане на първите резултати. Двете партии са основните политически противници в Шотландия.

В Уелс от друга страна Лейбъристката партия отстъпи Северен Кардиф на консерваторите.

В Англия, където се избират представители в 312 местни съвета, засега не може да се каже в каква степен е победата на консерваторите на Дейвид Камерън въпреки че станаха известни някои значими успехи.

Консерваторите спечелиха контрол в съвета в Грейвшам, Кент, последният местен съвет в Югоизточна Англия, управляван самостоятелно от лейбъристите.

Някои анализатори предричат, че лейбъристите ще загубят между 600 и 700 места в местната власт, а шотландските националисти ще придобият мнозинство в парламента в Единбург, който има ограничени правомощия в областта на здравеопазването, образованието и транспорта.

Лейбъристката партия хвърли много енергия за Шотландия заради предизвикателството на SNP и обещанието да свикат референдум за независимост през 2010 година.