Бизнесменът Ли Мюн-бак убедително спечели президентските избори в Южна Корея, информира RFI.

Южнокорейците явно са пренебрегнали отправените срещу него обвинения в корупция и са дали гласа си за бившия изпълнителен директор на "Хюндай" с надеждата, че той ще помогне за възраждане на икономиката.

Преднината на шейсет и шест годишния бивш кмет на Сеул Ли Мюн-бак не оставя място за съмнение в победата му.

Седмици и дори месеци наред Ли Мюн-бак бе много над останалите си съперници и не беше никак вероятно той да не бъде избран. И все пак никой не очакваше толкова голяма победа.

Това е едновременно плебисцит за консерваторите и силно неодобрение на сегашното правителство. Неговият кандидат, бившият министър на националното обединение, е много изостанал.

Този резултат е преди всичко израз на безпокойството на южнокорейците за здравето на тяхната икономика, тъй като именно на икономиката Ли Мюн-бак бе основал предизборната си кампания.

Този бизнесмен, станал политик, е бил през цялата си кариера в лоното на втория конгломерат на страната - "Хюндай". Дълго време той е бил шеф на строителния клон на гиганта, откъдето идва и прякора му - Булдозера.

В политиката влиза късно - през 2002 г., когато става кмет на Сеул. По време на мандата си той доказва своя прагматизъм.

Само една сянка има върху образа на този консерватор - рекордното въздържане на избирателите - 8% повече от предишните избори, 15% повече от преди 10 години и близо 30% повече от 1987 г., когато е първият демократичен избор на президент на страната.