Правителството на Либия е готово да обсъди със световната общност пътищата за политическо разрешаване на кризата в страната, заяви говорителят на либийското правителство Муса Ибрахим, цитиран от Би Би Си.

Той посочи, че властите са готови да обсъждат провеждането на реформи в политическата система и провеждането на избори или референдум.

Обаче Муамар Кадафи трябва да остане начело на страната, тъй като „само той може да я ръководи в преходния период като гарант за единството на Либия", подчерта Ибрахим и допълни, че бъдещето на Либия трябва да бъде решено от самите либийци, а не от чуждите държави.

„Условието, което ние поставяме, е много просто: не решавайте съдбата ни вместо нас. Бъдещето на Либия трябва да бъде решено от самите либийци на избори или референдум, но решението не трябва да идва отвън", заяви той.

И говорителят на либийското опозиционно движение заяви, че Кадафи трябва да запази поста си.

"Кадафи трябва да запази ръководната си роля в страната, но е длъжен да проведе кардинални политически реформи. Ако той е готов на такива промени заради народа си, ние сме готови да седенм на масата за преговори", се казва в изявление на опозицията.

Междувременно либийският ръководител се яви по телевизията в своята резиденция Баб ал-Азизия в Триполи, която на 20 март бе уцелена с ракета на коалицията. Това е първата му публична изява от 22 март насам.

Кадафи седял в джип, излизащ от резиденцията. Видеото било съпроводено с надписа: "Нашият лидер сред своите привърженици".

Либийската телевизия твърди, че предаването е било пряко.

Синът на Кадафи Сейф ал Ислам, който изчезна от политическата и обществена сцена от началото на ударите на коалицията в Либия на 10 март, се яви дискретно в хотел в Триполи и даде интервю пред журналисти на Би Би Си.