Либия е поканена като наблюдател на конференция за политиката на добросъседство на Европейския съюз.

Тя ще състои на 3 септември в Брюксел.

Конференцията се организира от Европейската комисия и ще се състои в нейната централна сграда.

На срещата са поканени представители на страните, с които ЕС поддържа отношения в рамките на политиката му на добросъседство - Алжир, Армения, Азербайджан, Беларус, Египет, Грузия, Израел, Йордания, Ливан, Либия, Молдова, Мароко, Палестинската автономна власт, Сирия, Тунис и Украйна.

От тези страни като наблюдатели, освен от Либия, са поканени и представителите на Сирия и Беларус.

Либия е поканена като наблюдател, тъй като няма подписано Споразумение за асоцииране или Споразумение за партньорство и сътрудничество с Европейския съюз. Това представител на Европейската комисия, цитиран от БНР. Според него, сегашния политически диалог между Европейския съюз и Либия може да бъде окачествен като "интензивен".

Ако Либия иска да поддържа по-близки връзки с нас, трябва да има подписано или Споразумение за асоцииране, или Споразумение за партньорство и сътрудничество, или и двете, заяви още той.

Конференцията по политиката на добросъседство на Европейския съюз ще бъде открита от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и от комисарката по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

Очаква се в нея да участват 14 министри или техни заместници от страните, обхванати от политиката на добросъседство, както и десетина министри от Европейския съюз.