Либия призова Арабската лига да свика извънредно заседание на арабските министри на външните работи, за да вземе единно официално решение за скъсване на дипломатическите отношения с България и замразяване на финансовите и икономическите отношения с нея, пише "Либия днес", цитиран от БНР.

Либия призовала също да бъдат разгледани нарушенията на България и Европа на споразумението за освобождаване на медиците при пристигането в страната им.

Според арабски източници либийският постоянен представител в Лигата Абдел Муним ал Хуни поискал спешно среща с Амр Муса и му предал официална нота с исканията на Либия.

Либийският представител настоял тези искания да бъдат включени в дневния ред на заседанието на арабските министри на външните работи, предвидено за понеделник.

Планираният дневен ред на заседанието е посветен основно на събитията в окупираните палестински територии и палестинско-израелския мирен процес.

Припомняме, вчера либийският зам.-министър на външните работи Абделати Лаабиди е връчил на първия секретар на посолството ни в Триполи протестна нота във връзка с помилването на медиците.
Либия смята, че нашата страна не е зачела споразумението за екстрадиране, подписано през 1984 г.
Според Лаабиди в споразумението между двете държави няма клауза, предвиждаща помилване при екстрадиране на осъдени лица.