Либия обяви официално новия си закон, предвиждащ ограничения за влизащите в страната пътници, съобщава АФП.

Според новите мерки, паспортите на чужденците трябва да имат превод на арабски. В противен случай те няма да бъдат допускани на територията на страната.

Припомняме, вчера либийските власти забраниха на френски пътници да слязат от самолета си. Така 172 пътника трябваше да се върнат от Либия в Париж.

Подобни мерки са били предприети и към 45 англичани, 30 австрийци, 20 индонезийци. Те не са били допуснати в Триполи, макар че са имали редовни визи за Джамахарията.

Така се е случило и с полет от Швейцария. 37 пътника с полет от Цюрих не са могли да влязат в Джамахирията, заради липсващия превод на арабски на паспортите им.
Това, което е по-странното в случая, е че Триполи не предупредил по никакъв начин авиокомпаниите за новата мярка.

Ограничението е в отговор към затрудняването от страна на някои държави либийски граждани да влизат на тяхна територия, става дума специално за Англия и Франция, заяви говорител на либийска авиокомпания.

От своя страна френския външен министър Бернард Кушнер реагира на действията на Триполи с думите, че новата мярка е въведена без никакво предупреждение и че е нужно Либия да даде подробности за решението си.