Министерството на вътрешните работи в правителството на националното единство на Либия не потвърждава информацията за присъствието на група терористи в една от въздушните бази в страната. Това, както съобщава телевизионният канал "218", се посочва в съобщението, изпратено в понеделник от началника на отдела Халед Мазен до Интерпол.

"Не потвърждаваме информацията, получена от ръководителя на Бюрото на арабската и международната криминална полиция, според която десетки терористи от авиобаза Ватия възнамеряват да проникнат от Либия в Тунис", се казва в информацията, като се има предвид, че базата е на министерството на отбраната ".

В писмото министърът нарече неприемливо, че това военно съоръжение "се превърна в трамплин за извършване на всякакви терористични и саботажни действия, които биха могли да дестабилизират сигурността и стабилността в Либия или да навредят на съседните страни". "Либийската страна следи отблизо и следи всичко, свързано с терористичните дейности във всичките му форми, преследвайки всички замесени и заподозрени чрез агенции за борба с тероризма", каза Мазен.

Наемници в Либия издирват сина на Кадафи

Наемници в Либия издирват сина на Кадафи

Той е обвинен в убийство

В неделя се появи информация, че от кабинета на шефа на МВР е изтекъл секретен документ, който той е изпратил на редица ръководители на силови структури. В съобщението, позовавайки се на информация, получена от тунизийския клон на Интерпол, той информира, че около 100 бойци от авиобазата Ел-Ватия (100 км югозападно от Триполи) възнамеряват да проникнат в съседната страна. Като превантивна мярка Мазен поиска от силите за сигурност да повишат готовността на всички части и да предприемат необходимите мерки като част от оперативно-издирвателните дейности и събирането на разузнавателна информация, за да се противодейства на плановете за извършване на терористични операции.

В навечерието на медиите се появиха и съобщения за задържането в Тунис на боец, който подготвял покушение срещу президента на страната Кайс Саид. Както съобщава телевизионният канал "Ал Арабия", терористът планирал да убие държавния глава по време на посещението си в един от крайбрежните градове. Според телевизията заподозреният е тунизиец, който е член на терористичната група "Ислямска държава" и наскоро навлязал на територията на Тунис от Либия, където преминал военна подготовка.