Либийското правителство привика американския посланик Дебора Джоунс да обясни американската спец операция в Триполи през уикенда, при която беше заловен заподозрян от „Ал-Кайда" и беше изведен от страната, съобщиха от външното министерство на страната, предаде Ройтерс и „Франс прес".

Правосъдният министър Салах ал Маргхани привика посланика на САЩ в понеделник сутринта, за да отговори на няколко въпроса във връзка със случая", при който беше арестуван Абу Анас ал Либи, отбелязва се в съобщение на министерството.

Припомняме, Либи бе заловен, докато е паркирал колата си пред жилището си. Той е бил обграден от три автомобила. Един от прозорците на колата му е бил счупен и пехотинците иззели оръжието му преди той да успее да си послужи с него и преди да избяга.

Смята се, че задържаният притежава информация за терористична мрежа на "Ал-Кайда", създадена от Осама бин Ладен в Судан и продължила разпространението си до наши дни.

Абу Анас е държан на борда американския кораб „Сан Антонио" в Средиземно море.

Той е обвинен за бомбените атентати в американските посолства в Кения и Танзания през 1998 година. Повече от 220 души загинаха при атаките в Кения и Танзация през 1998 година.