Лидерът на управляващата Демократическа партия в Италия, Никола Цингарети, призна, че е заразен с новия коронавирус, докато Италия изпитва затруднения да се справи с кризата в здравеопазването, породена от болестта, информират световните информационни агенции.

"Лекарите ми казаха, че съм позитивен за COVID-19", каза политикът във видео, публикувано във "Фейсбук", визирайки официалното име на смъртоносната болест, произхождаща от Китай.

Италия обяви за ден нови 800 заразени с коронавирус и 50 починали

Италия обяви за ден нови 800 заразени с коронавирус и 50 починали

Вчера са регистрирани 3858 случая, а днес 4636

Мъжът, който също така е управител на централната италианска провинция Лацио, където се намира столицата Рим, увери последователите си, че е "добре, но ще трябва да остане у дома" известно време. Той пожела "кураж" на всички и каза, че ще продължи работата си от вкъщи.

Политикът също така призова италианците да не се паникьосват и изтъкна, че би искал да "даде добър пример", като следва препоръките на медиците. Той настоя, че ще се "бори", тъй като битката "е правилното нещо за страната в момента".

Италия се променя, няма целувки и сутрешно кафе... има страх от коронавирус

Италия се променя, няма целувки и сутрешно кафе... има страх от коронавирус

Всекидневният начин за общуване се превърна в деликатен въпрос

Бившият премиер на Италия и негов колега в Демократическата партия Матео Ренци беше един от първите, които реагираха на новината. Той изрази подкрепата си към Цингарети и "всички онези, които се борят с коронавируса", а също и благодари на медиците за тяхната упорита работа.

Италия отчете най-рязкото увеличение на броя на починалите от коронавируса. Властите потвърдиха, че 49 души са починали само за 24 часа, с което общият брой на жертвите на смъртоносната болест в Италия станаха 197 души.

Междувременно общият брой на заразените в Италия надмина 4 600 души. Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че повече от 100 000 души са се заразили с новия коронавирус в световен мащаб, като общият брой на починалите по света достигна почти 3 500 души.

Затварят всички училища в Италия заради коронавируса

Затварят всички училища в Италия заради коронавируса

Мярката ще продължи до средата на март