Ден след като правителството нареди ограничаване на публичните събития и препоръча на хората да избягват да се ръкуват, за да ограничат разпространението на коронавирус, обикновено общителните италианци се борят с нови навици, пише "Ройтерс".

В добре познато кафене в централната част на Милано Iginio Massari клиентите вече не взимат сутрешното си капучино, а трябва да чакат да бъде сервирано на маса, като същевременно спазват разстояние поне метър от останалите клиенти и персонал.

Все още по улицата има хора, които пият кафе и ядат корнети в бара. "Знам, че има заповед и може да ме глобят 1500 евро, но все още сервирам кафе в бара", коментира един бариста, "така или иначе имаме толкова малко клиенти, че обикновено са сами".

"Обикновено сутрин ползваме 7-8 килограма кафе, сега, ако стигнем до три, сме щастливи. Ако продължава така, ще трябва да затворим."

Това е малка индикация за това как хората се справят с кризата в Италия, засега най-тежко засегнатата страна в Европа, където има повече от 100 смъртни случая заради коронавируса. Вирусът се е разпространил от север, като случаите се появяват в столицата Рим и на юг, до Сицилия.

"Всички сме притеснени, но без истерия. Опитваме да разберем ситуацията и се опитваме да четем между редовете", обяснява Фиама Волпини, жител на Рим.

Късно в сряда правителството обяви серия от мерки, насочени към ограничаване на контакта между хората в опит да забави разпространението на вируса. Освен че затваря училища и университети, преустановява големи обществени събития и нарежда да се провеждат спортни събития при затворени врати, препоръчва хората да не се ръкуват или да се прегръщат и да поддържат разстояние поне един метър.

В църкви, богомолци са обезкуражени за традиционното ръкостискане в знак на мир и целувки по бузата. Всекидневният начин за общуване на хора от всяко поколение в Италия се превърна в деликатен въпрос.

"Току-що срещнах един от съседите си и го целунах, но вчера отидох да поздравя моя приятелка с целувка по бузата и тя ме спря: "Ти луда ли си?", обяснява жена от Милано.

Промяната е особено забележима в Милано, финансовата столица на Италия, която преди две седмици бе с имиджа си на динамично изключение от десетилетия на икономически проблеми в страната.

Сега трамваите и метро влаковете са много по-изпразни от нормалните, музеите са празни, а търговци просто седят в очакване на клиенти.

Въпреки че известната градска катедрала отново отвори врати за посетители, тя допуска само 10 наведнъж. "Но всъщност това не е проблемът, тъй като така или иначе няма никой вътре", коментира охранител.

Затварят всички училища в Италия заради коронавируса

Затварят всички училища в Италия заради коронавируса

Мярката ще продължи до средата на март