Лидерът на Хамас Исмаил Хания ще пътува до Техеран във вторник, за да се срещне с ирански официални лица, ден след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, изискваща незабавно прекратяване на огъня между Израел и палестинската групировка, съобщи официалната иранска телевизия Press TV.

Иран подкрепи Хамас в почти шестмесечната война с Израел, която отне живота на повече от 32 000 палестинци в Газа.

Това ще бъде второто посещение на Хания в Иран след избухването на войната на 7 октомври.

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани нарече резолюцията от понеделник "положителна стъпка". "По-важна стъпка са ефективните действия за прилагането й", каза Канаани.

Хамас приветства резолюцията на ООН, но каза, че прекратяването на огъня трябва да бъде постоянно.

Съединените щати се въздържаха от гласуването в ООН, предизвиквайки спор със своя съюзник Израел.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в понеделник, че няма да изпрати делегация във Вашингтон, както бе планирано, след като Съединените щати се въздържаха да наложат вето на предложението на Съвета за сигурност на ООН, призоваващо за прекратяване на огъня в Газа, предава "Ройтерс".

Нетаняху каза в официално изявление на кабинета му, че провалът на Вашингтон да блокира предложението е "явно отстъпление" от предишната му позиция и ще навреди на военните усилия срещу "Хамас", както и на усилията за освобождаване на над 130 заложници в плен в Газа.

"В светлината на промяната в американската позиция, премиерът Нетаняху реши, че делегацията няма да напусне", каза кабинетът му.

САЩ настояват Израел да се въздържа от военна операция в Рафах

САЩ настояват Израел да се въздържа от военна операция в Рафах

Срещата им в САЩ се проведе, след като стана ясно, че пътуването на делегацията на Израел за обсъждане на опасенията на Вашингтон е било отменено