Лидерът на „Ислямска държава” Абу Бакр ал-Багдари е ранен. Това е заявил за РИА Новости посланикът на Сирия в Москва Рияд Хаддад.

„Що се отнася до информацията за убийството му, тя е неточна. Аз знам, че той е ранен. Но това няма значение, защото в близко бъдеще не само лидерът на ИДИЛ, но също така и други членове на групировката ще бъдат убити”, заявил дипломатът.

Припомняме, че преди няколко дни се появи информация, че главатарят на терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) Абу Бакр ал Багдади е бил убит при въздушни удари, извършени от сили на международната коалиция, предвождана от САЩ.

По-рано информационните агенции съобщиха също, че ал Багдади е бил ранен тежко при въздушни удари на западната коалиция на границата на Сирия и Ирак. Британското издание Mirror съобщи с позоваване на информационна агенция на бунтовниците, че лидерът на терористичната групировка е загинал по време на бомбардировки в Рака. В този случай от самата коалиция не потвърдиха подробности около смъртта на терориста. Вашингтон също така вярва, че ал-Багдади е жив.

Абу Бакр ал-Багдади ръководи „Ислямска държава” от юни 2014 г. За това време групировката е успяла да се укрепи в по-рано окупираните територии. Според различни данни числеността на групировката достига между 50 000 и 200 000 бойци.