Лидерът на регионалното правителство на Каталуния призова Мадрид да започне преговори за самоопределение (независимост) на непокорната испанска област след дни на стигащи до насилие протести заради осъдителните присъди за деветима сепаратистки лидери, съобщава "Ройтерс".

"Никой никога няма да забрани на тази страна да продължи напред в съответствие с това, което искат нейните граждани... Ние винаги ще защитаваме правото на самоопределение на Каталуния", настоя борещият се за независимост на областта лидер Ким Тора по време на пресконференция.

Привържениците на отцепването на Каталуния от Испания често използват термина "самоопределение", като имат предвид да имат възможност да гласуват по въпроса за независимостта на областта и впоследствие да действат съгласно гласуването.

Избягвайте пътуване до Каталуния заради протести, съветва Външно

Избягвайте пътуване до Каталуния заради протести, съветва Външно

Остават в сила и предишните предупреждения и съобщения от Министерството на външните работи на България

Богатата североизточна област беше разтърсена от седем последователни вечери на протести, след като деветима сепаратистки каталунски лидери бяха осъдени на затвор за противодържавна дейност за ръководство на неуспешния опит през 2017 г. за независимост, който включваше провеждане на забранен референдум.

Атмосферата се успокои от неделя насам, но Комитетите за отбрана на републиката организираха още една демонстрация в центъра на Барселона за тази вечер.

Основните испански партии последователно отхвърлиха призивите за референдум за независимост, а временно изпълняващият длъжността премиер Педро Санчес се отнесе презрително към Тора по време на кратко посещение в Каталуния вчера, обвинявайки го в неспазване на обещанието му да възстанови реда и осъди насилието по време на протестите.

182-ма ранени и 83 ареста в Каталуния

182-ма ранени и 83 ареста в Каталуния

Митингите започнаха, след като Върховният съд на Испания осъди каталунски политици

Тора призова Санчес днес "да започне диалог без условия... в който каталунското правителство ще защити правото си на самоопределение".

Размириците в Каталуния са предизвикателство за Санчес, който през следващия месец ще отиде на повторни парламентарни избори, но също и за борещите се за независимост регионални власти, базирани в Барселона.

Тора заяви, че отказът на Санчес да се срещне с него или да му отговори на телефонните обаждания през последните четири дни, е "знак за презрение", но че ще продължи да опитва да разговаря с испанския премиер.

Повтаряйки позицията си, че осъжда "всяко насилие", Тора призова каталунската парламентарна комисия да разгледа реакцията на полицията към безредиците, за да определи отговорността.