Омразата и малтретирането на евреи са против принципите на исляма. Това обяви председателят на Централния съвет на мюсюлманите в Германия Айман Мазиек, добавяйки, че мюсюлманската общност има да върши работа за справяне с проблема, съобщава ДПА.

"Антисемитизмът, расизмът и омразата са големи грехове в исляма, затова и ние никога няма да толерираме това", коментира Мазиек в интервю за регионалния в. "Райнише пост".

Мюсюлманският лидер коментира темата в отговор на думите на германския канцлер Ангела Меркел пред израелска телевизия през уикенда. Меркел изтъкна пред телевизия Channel 10 News, че "бежанци и други хора от арабски произход, които привнасят в страната различна форма на антисемитизъм".

Мазиек заяви, че приема, че коментарите на Меркел са достатъчно "нюансирани", изтъквайки, че антисемитизмът не е пристигнал с бежанците. Той обаче признал, че има проблем.

"Ние приемаме много сериозно обстоятелството, че антисемитизмът е налице сред някои бежанци", посочва Мазиек, като добавя, че Централният съвет на мюсюлманите организира срещи между евреи и бежанци и че провежда образователни програми, включващи посещения на мемориални обекти в бивши концентрационни лагери.

Евреи атакувани в Берлин, бити с колан от трима араби

Евреи атакувани в Берлин, бити с колан от трима араби

Атака на антисемитска основа

Меркел коментира темата след информации за няколко антисемитски нападения, извършени от мюсюлмани в Германия през последните седмици. При един от случаите, който беше заснет на камера, мъж беше атакуван, защото е носил еврейско кепе (кипа) в кв. "Пренцлауер Берг" в Берлин. Всъщност жертвата обяви, че не е евреин, а арабски израелец. 19-годишен сириец се предаде на полицията след нападението, което предизвика възмущение в Германия.

По време на интервюто канцлерът също така е говорила за масовия антисемитизъм в германското общество, посочвайки, че намира за "потискащо", че синагогите и еврейските училища все още трябва да бъдат пазени от полицията денонощно.

Председателят на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер посъветва хората в големите германски градове да избягват да носят кипа, тъй като това може да доведе до насилие срещу носещия я.

По думите на Шустер, "по принцип" би било най-добре да покажеш вярата си на всеослушание, както се вижда в кампанията, започната от еврейската общност, озаглавена "Берлин носи кипа", но с оглед обстоятелствата, те трябва да избягват.