Двама млади мъже, носещи характерните еврейски кепета, наречени ермолка, са били нападнати и обиждани при очевидна атака на антисемитска основа в Берлин от трима арабско говорещи мъже, които удряли единия от мъжете с колан, съобщиха от полицията в германската столица, цитирани от "Асошиейтед прес".

Полицията разследва инцидента, който е станал във вторник вечерта и който 21-годишната жертва е заснел на мобилния си телефон. Германските медии информират, че 21-годишният мъж е израелец.

По време на атаката нападателят е ударил евреина с колана си и повтарял арабската дума за евреин - "яхуди".

Уточнява се, че жертвата е била придружавана от негов 24-годишен приятел, който също носел ермолка. Той отбеляза, че е бил атакуван вербално от трима мъже, а след това е бил удрян с колан.

Полицията допълва, че евреите проследили нападателите си, единият от които е вдигнал бутилка. 24-годишна жена се намесила, за да разтърве двете групи мъже, а след това тримата араби избягали.

Инцидентът е станал в кв. "Пренцлауер Берг", който е популярен сред много израелци, живеещи в Берлин.

Видеоклипът от нападението, заснет с телефона на жертвата, стана популярен в социалните мрежи, след като беше споделен от базирания в Берлин Форум за демокрация и борба срещу антисемитизма.

Говорителят на форума заяви, че инцидентът показва, че дори в "луксозен квартал на Берлин евреите не са в безопасност".