Лидерът на "новата църква" на Украйна Епифаний Думенко е поканен в САЩ от ордена на архонтите на Константинополския патриарх. Там искат да отбележат неговия "принос към единството на православието". Посещението е планирано за октомври, каза пред РИА Новости източник в американската архиепископия.

"Епифаний е поканен на годишната среща на архонтите. Тя ще се проведе на 19 октомври под председателството на бащата на Александрос Карлуцос", заяви източникът на агенцията. 

Порошенко: С получаването на томоса скъсахме и последните връзки с Москва

Порошенко: С получаването на томоса скъсахме и последните връзки с Москва

На днешната Рождественска литургия томосът беше представен…

Архонт е почетно звание, дадено от патриарха за различни служби на църквата. Орденът на архонтите принадлежи на Вселенския патриарх Вартоломей. Карлуцос е наричан "неофициален външен министър на Константинополската патриаршия".

Той поддържа връзка между Константинополския патриарх и архиепископията и е запознат отблизо с влиятелни личности от Белия дом и Държавния департамент, бивши президенти на САЩ и видни дейци на православната и римокатолическата църква.

"Епифаний ще бъде удостоен на срещата на 19 октомври за приноса си към единството на православието", каза източникът на агенцията.

Украйна получи томоса за автокефалията на украинската църква

Украйна получи томоса за автокефалията на украинската църква

Преди церемонията по връчването на томоса беше отслужена литургия