Днес в Гръция се провеждат предсрочни парламентарни избори.

Лидери на основни политически партии в Гърция упражниха правото си на глас.

"Гръцкият народ днес гласува за бъдещето на децата си", заяви лидерът на консервативната партия Нова демокрация Андонис Самарас и добави, че народът "гласува за стабилност, просперитет, сигурност и справедливост".

"Днес е най-решителният ден за Гърция, за облика й, вотът на народа ни касае и очакваме неговата преценка с дълбоко уважение", каза водачът на социалистите от ПАСОК Евангелос Венизелос, определяйки изборите като най-важните за страната от 1974 година насам.

"Тези избори ще определят начина, по който ще живеем", допълни той.

Днешният вот ще определи баланса в следващото редовно правителство, което ще поеме управлението от действащият временен кабинет на Лукас Пападимос и ще трябва да се справи с тежката криза, довела страната до прага на фалита.

Социологическите проучвания показват, че консервативната Нова демокрация  на Антонис Самарас е с най-голяма подкрепа, но няма да може да управлява самостоятелно. Според последните сондажи на общественото мнение, десницата получава доверието на 27% избирателите.

Социалистите от ПАСОК изостават на повече от 7%  след консерваторите.

Очаква се в парламента да влязат също комунистическата партия, която се очертава като трета политическа сила, партията СИРИЗА и крайнодясната ЛАОС.

По-голямата част от избирателите смятат, че трябва да бъде съставено коалиционно правителство, за да може страната да се справи с най-тежката си криза след Втората световна война.

Парламентарни избори днес се провеждат и в Армения.
Президентски и парламентарни избори се провеждат паралелно в Сърбия.