Върхушката на т.н. Кавказки емират, начело с Доку Умаров, обявен за терорист номер едно в Русия, е била ликвидирана в хода на спецоперацията, проведена в Сунженски район в Ингушетия, пише „Комерсант".

Припомняме, преди два дни бе съобщено за акцията на руските сили за сигурност срещу база на терористите.

Сред 16-те убити при операцията са били разпознати заместниците на Доку Умаров Супян Абдуллаев (Рижият Супян) и Аслан Бютукаев (емир Хамзат), които в последно време бяха редом до своя командир.

Всички те са били подложени на ракетно-бомбени удари от военната авиация, която е била насочена към базата на бойците от разузнавачи на Федералната служба за сигурност.

Лагерът на кавказките бунтовници се е намирал в склоновете на дълбока тясна долина недалеч от село Мерж в Сунженски район в Ингушетия. Силите на ФСБ са локализирали мястото след предварително разузнаване на района с безпилотен самолет.

Според информацията в местността е била пусната една бомба, но мощността й  ебила достатъчна за да превърнат в руини укрепления на бунтовниците.

По информация на участниците в операцията обаче не са ликвидирани всички обитатели на полевия лагер. След като е било установено, че те се опитват да напуснат мястото, са били подложени на минометен обстрел.

Участниците в специалната операция са разпознали сред убитите двама от приближените на Доку Умаров, един от които е отговорен за акта на летище Домодедово и затова има надежда, че е бил убит и самият лидер на Кавказкия емират.