Плановете на държавите членки по общата селскостопанска политика вече показват повече внимание към екологията, но не са достатъчно амбициозни за постигане на целите на ЕС. Съществува значително разминаване между целите на съюза за околната среда и климата и плановете по общата селскостопанска политика, изготвени от държавите членки. Това съобщават от пресцентъра на Европейската сметна палата (ЕСП).

Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2023—2027 г. предоставя на държавите членки гъвкавост да отразят амбициозните цели на ЕС в областта на екологията в своите планове, но като цяло одиторите заключават, че плановете по ОСП не показват значително увеличение на амбициите по отношение на екологосъобразността.

Отпуснатите 378,5 млрд. евро по линия на ОСП за периода 2021—2027 г., имат за цел да подпомогнат достатъчно доходите на земеделските стопани, продоволствената сигурност и поминъка в селските райони, но и да защитят околната среда от щети и последиците от изменението на климата.

Страните от ЕС разделени за зелената програма на блока

Страните от ЕС разделени за зелената програма на блока

Унгария блокира важен екологичен законопроект

По думите на Николаос Милионис, член на ЕСП, който отговаря за одита, разработването на общата селскостопанска политика на ЕС с внимание към опазването на околната среда се е подобрило, но в сравнение с преди одиторите не са отбелязли значителни разлики в плановете по ОСП на държавите членки.

Също така одиторите отбелязват, че въпреки в ОСП за новия период да са въведени повече условия във връзка с получаването на средства от ЕС, като същевременно на държавите членки е предоставена по-голяма гъвкавост при прилагането на определени правила, плановете по ОСП не са много по-екологосъобразни, отколкото през предходния период. Освен това след протестите на земеделските стопани през май 2024 г. някои изисквания за обвързаност с условия бяха облекчени.

Одиторите установиха още, че плановете по ОСП не са добре съобразени със Зеления пакт, въпреки че той е една от основните политики на ЕС в областта на климата и околната среда. Съгласно правилата не е необходимо държавите членки да включват в своя план прогнозния принос по ОСП за постигане на целите на Зеления пакт. Според одиторите само увеличението на обработваната по биологичен начин земя е измерима цел, а съответната цел от Зеления пакт за 2030 г. би било много трудно да се постигне. Анализът на ЕСП показва, че постигането на целите на Зеления пакт до голяма степен зависи от действия извън рамките на ОСП.

В отида се отбелязва и че рамката за мониторинг за проверка на показателите за екологосъобразност на ОСП е опростена, но в нея липсват ключови елементи - например докладването за действия, за които е поет ангажимент за намаляване на емисиите, само по себе си не е показател за действително намаляване. Поради това ЕСП препоръчва усъвършенстване на рамката, по-специално чрез определяне на ясни цели и показатели за резултати, за да се измери напредъкът.

Земеделците гледат с тревога на Зелената сделка

Земеделците гледат с тревога на Зелената сделка

Предстои анализ и нов дебат за обща селскостопанска политика