Листата, оглавявана от кмета на Босилеград Владимир Захариев, печели изборите за Национален съвет на българското малцинство в Сърбия. Това сочат предварителните резултати от вота, цитирани от БНР.

Изборният ден приключи в 21 ч. българско време. Избирателната активност е около 45 процента, казаха наши сънародници. Изборният ден в секции в Боселград е минал без инциденти и напрежениие. Гласуваше се в 15 секции, две в Босилеград и 13 в селата.

От двете листи, тази която се оглавява от кмета на Босилеград Владимир Захариев, в която на второ място е кметът на Димитровград д-р Владица Иванов и втората, оглавявана от бизнесмена Стефан Костов, ще бъде определен съставът на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия, който е от 19 души.

Българите гласуват не само в Босилеград и Цариброд за национален съвет на българското малцинство, а също и в Ниш, и в Белград, и в останалите части на Сърбия. Общо избирателите са над 18 500. Вотът е много важен, тъй като националните съвети играят голяма роля при решаването на проблеми на съответните малцинства в сферата на образованието, културата, ползването на езика, периодичните издания, информираността и др. Бюлетините с имената на кандидатите са на български и на сръбски езици, което е задължително.

По-рано Петър Рангелов, журналист от излизащия на български език в Ниш вестник "Братство" обясни, че и официалните власти в Сърбия са призовавали хората да гласуват:

"Добре е да излязат хората заради легитимността на изборите. Ако няма достатъчен брой гласоподаватели, тези избори се провеждат по друг принцип. Тук няма минимум, за да вкарате един или двама съветници."