В центъра на чеченската столица Грозни се появиха листовки в подкрепа на Джохар Царнаев, заподозрян за бостънския атентат, съобщава БиБиСи.

Плакати с призиви за помощ на Царнаев бяха разлепени веднага след като приключи първомайският митинг. Два дни по-късно се появиха и нови плакати. Засега остава неизвестно чий е замисълът на тази акция и защо е последвала втора вълна от листовки в подкрепа на Царнаев имено в Чечня.

На 15 април при двоен взрив на финала на бостънския маратон загинаха трима души, а повече от 260 бяха ранени. Основните заподозрени за кървавата трагедия са братята Царнаеви. По време на полицейска акция, проведена на 19 април, беше убит единия от тях - Тамерлан. Ден по-късно беше закопчан и брат му Джохар. При ареста той също получи сериозни наранявания и в момента се намира в затворническа болница.

На листовките има две снимки - едната на Джохар, а другата на майка му. Фотосите са придружени с надпис: „Това е Джохар Царнаев, на 19 години, обвиняем за атентата в Бостън. Но, както вече стана известно, това обвинение е неоснователно, тъй като няма доказателства срещу него. Сега той се намира в тежко състояние в затворническата болница и се нуждае от медицинска и юридическа помощ. Родителите на Царнаев ви призовават за помощ при събирането на средства в помощ на техния син, който не искат да загубят, както загубиха по-големия, жестоко и несправедливо."

Подкрепа за Царнаев беше оказана и в град Бишкек, Киргизстан. По централните улици на града се забелязваха плакати с надпис: „Джохар Царнаев е невинен, молете се за Джохар."