Германските следователи, разследващи случая с радиоактивните материали, открити в квартирата в Хамбург на руския бизнесмен Дмитрий Ковтун, не изключват смъртта на Александър Литвиненко да е свързана с контрабандата на ядрени материали.

Припомняме, че Ковтун се е срещал с Литвиненко в Лондон на 1 ноември, а следи от радиация бяха открити в няколко квартири в Хамбург, които Ковтун е посещавал в периода 28 октомври - 1 ноември.

Berliner Zeitung цитира представител на полицията, според когото сред многото версии, по които се работи, е и тази, че смъртта на Литвиненко може да е свързана с нелегалната търговия на ядрени материали.

„До този момент обаче не сме успели да намерим еднозначно потвърждение на тази версия," обяснил представителят на реда, пожелал анонимност.

Той обаче уточнил, че до сега не бил регистриран случай, при който на черния пазар да се предлага полоний 210, тъй като цената му била твърде висока.

От Berliner Zeitung уточняват, че руските медии също са публикували информации, според които Литвиненко вероятно е бил замесен в плановете на чеченски сепаратисти да се сдобият с "мръсна бомба", за която бил необходим полоний 210.

Припомняме, че бившият агент на КГБ Александър Литвиненко, избягал във Великобритания през 2000 г., почина на 23 ноември в Лондон.

В тялото му бяха открити следи от радиоактивното вещество полоний 210. По-късно следи от същия елемент бяха открити на места, които Литвиненко е посещавал - суши бара "Itsu" и хотел "Millennium" в центъра на Лондон.

Първоначално смъртта на Литвиненко се разследваше от Скотланд Ярд, а по-късно и Главната прокуратура на Руската федерация започна свое разследване.

От руската прокуратура  установиха, че бизнесмените Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой, които са се срещнали с Литвиненко в Лондон на 1 ноември 2006 г. също са отровени с радиоактивно вещество.
В момента и Луговой,  и Ковтун се намират в болници в Москва, уточняват от Новости.