Ливан ще подаде спешна жалба до Съвета за сигурност (СС) на ООН за нарушение на суверенитета му от Израел чрез неговите навигационни системи. Това се казва в изявление на външното министерство от петък, цитирано от "Ройтерс".

В изявлението се каза, че Израел засяга безопасността на гражданската авиация във въздушното пространство на международното летище "Рафик Харири" в Бейрут.

"Ливан също така в международен план държи отговорен Израел за последствията от всяка авария или бедствие, причинено от умишлената политика на Израел за заглушаване на въздушните и наземните навигационни системи и умишлено прекъсване на устройствата за приемане и предаване на сигнали", се казва в изявлението.

Израелски дрон уби боец на "Хамас" в Ливан

Израелски дрон уби боец на "Хамас" в Ливан

При атака срещу кола край град Тир

Ливан не предостави конкретни подробности относно действията на Израел.

"Ливан позволява на "Хизбула" да атакува израелски цивилни от негова територия", каза говорител на израелското външно министерство. Ливан е последната страна, която може да обсъжда суверенитет, докато приютява терористична организация, която е разселила десетки хиляди граждани."

Припомняме, че подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" и Израел са във враждебни действия, откакто войната избухна в Газа преди пет месеца, разменяйки си огън през границата.

Това бележи най-тежкия конфликт между тежко въоръжените противници след война от 2006 г., подхранвайки страховете от още по-голяма конфронтация. Граничното насилие принуди десетки хиляди и от двете страни да избягат и породи опасения, че конфликтът в Газа може да се разпространи в останалата част от региона.

Израел удари инфраструктурата на "Хизбула" в Южен Ливан

Израел удари инфраструктурата на "Хизбула" в Южен Ливан

Напрежението не стихва