Временният премиер на Ливан Наджиб Микати заяви в понеделник, че страните трябва да окажат натиск върху Израел да спре да атакува Ливан, съобщава "Ройтерс". 

Той направи коментара след решението на Съвета за сигурност на ООН, призоваващо за незабавно прекратяване на огъня в Газа.

Израелската армия и ливанската въоръжена групировка "Хизбула" си разменят огън през южната ливанска граница успоредно с войната в Газа. "Хизбула" не коментира веднага гласуването в ООН.

В изявление, разпространено от неговия офис, Микати приветства този ход, като каза, че това е "първа стъпка по пътя към спиране на Израелската агресия в ивицата Газа".

"Хизбула" обяви удар по израелски сили край границата с Ливан

"Хизбула" обяви удар по израелски сили край границата с Ливан

Атаката не е потвърдена от Израел

"Когато става въпрос за Ливан, ние подновяваме нашия призив към заинтересованите страни да оказват натиск върху израелския враг да спре продължаващата си агресия срещу Южен Ливан", се казва в изявлението.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант каза, че Израел не може да спре войната си срещу "Хамас", докато все още има заложници в Газа.

Микати каза пред "Ройтерс" през февруари, че прекратяването на огъня в Газа ще предизвика непреки преговори между Ливан и Израел за спиране на военните действия по южната граница и за очертаване на спорната граница между двете страни.

"Хизбула" също така заяви, че ще спре огъня си срещу Израел, ако бъде постигнато примирие в Газа. Израелски и американски служители обаче заявиха, че прекратяването на огъня в Газа няма да се прехвърли автоматично и в Ливан.

Ливан дава Израел на СС на ООН за нарушения на суверенитета

Ливан дава Израел на СС на ООН за нарушения на суверенитета

Израел отговори остро, като припомни за дейността на "Хизбула"