Вероятно в момента около 9 000 души служат в проруските чеченски части в Украйна. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че проруските чеченски сили се бият в Украйна от 2014 г. Допълнителни чеченски формирования бяха изпратени в Украйна в началото на руската инвазия през 2022 г. След като първоначално понесоха тежки загуби, чеченските части до голяма степен бяха прехвърлени в тиловата зона за операции по сигурността и бяха осмивани като ¨TikTok¨ войски заради своите щуротии в социалните мрежи, посочва британското разузнаване.

След изтеглянето на руската частна военна компания "Вагнер" от фронтовата линия през май 2023 г., чеченските части бяха изпратени обратно на служба на фронта.

Рамзан Кадиров праща още 3000 свои бойци на фронта в Украйна

Рамзан Кадиров праща още 3000 свои бойци на фронта в Украйна

Чеченците са добре оборудвани и мотивиране да постигнат резултати

Според британското МО чеченските специални части вероятно ще поемат тежестта на бойните действия на фронтовата линия, докато по-голямата част от чеченските сили продължават да провеждат операции по сигурността в тила.

Освен предоставянето на военнослужещи, другият ключов принос на Чечения към войната на Русия срещу Украйна е осигуряването на обучение за руски персонал.

Университетът на руските специални сили в Гудермес, Чечения, е осигурил обучение на около 42 000 руски служители от 2022 г. насам. Възможно е обаче персоналът да получава само до десет дни обучение в университета, което поставя под въпрос ефективността на обучението и институцията, отбелязва британското разузнаване.

Кадиров назначи сина си за настоятел на чеченския университет за специални сили

Кадиров назначи сина си за настоятел на чеченския университет за специални сили

Той е запознат отблизо с дейността на известния университет, и ще се справи отлично, смята чеченският лидер