Британското министерство на отбраната в традиционния си ежедневен доклад анализира ситуацията в Азовско море, съобщава руската служба на Би Би Си.

Русия съсредоточава сили в Азово-Черноморския регион, а на 1 юли 2023 г. в окупирания Мариупол беше открита военноморска база, която ще бъде подчинена на командването на Черноморския флот.

В района ще бъдат съсредоточени осем бойни кораба, включително три съвременни многоцелеви малки ракетно-артилерийски кораба от серията "Каракут", предназначени за изстрелване на ракети "Калибър".

Контролът над Азовско море е от голямо значение за Русия, тъй като осигурява достъп до международните морски пътища. И в контекста на войната, това е също и страничната линия към южните райони на Украйна, в случай че сухопътните пътища станат недостъпни по някаква причина.

Азовската военноморска база най-вероятно ще се използва главно за решаване на логистични проблеми и провеждане на контраоперации от местно значение. По този начин руският Черноморски флот ще може напълно да се съсредоточи върху ударни операции на далечни разстояния и да продължи натиска върху международните граници на своята акватория.

Британското разузнаване: Войната е нарушила цялата отбранителна стратегия на Русия

Британското разузнаване: Войната е нарушила цялата отбранителна стратегия на Русия

Части от всички военни окръзи се бият на фронта в Украйна