Великобритания ще съкрати в скоро време броя на войниците си в Ирак от 7 100 на 5 500, съобщи пред парламентаристите премиерът Тони Блеър, като добави, че е възможно още 500 военни да бъдат изтеглени до края на годината.

Част от силите във военновъздушната база в Басра ще останат и през 2008 година, за да помогнат за гарантиране доставките на провизии, за гарантиране сигурността по границата Иран и за да подпомагат иракските сили, предаде Би Би Си.

Междувременно Дания обяви, че нейните пехотни части - 430 войници, ще се изтеглят от Ирак през август.

Според британския премиер Басра остава опасно място, но той изтъкна, че мащабите на убийствата и отвличанията са намалели, а възстановителните работи са в ход.

Блеър каза, че съкращаването на числеността на войниците идва след успеха на операция Синбад, за да позволи на иракчаните да поемат водеща роля за сигурността в Басра.

По думите му е важно да се покаже на Ирак, че британските сили, както и другите участници в коалицията, не възнамеряват да останат в страната повече от необходимото.

От началото на операцията през 2003 година в Ирак са загинали 132 британски войници.

Намаляването на войниците съвпада с изпращането на още 21 500 американски войници в Ирак. Белият дом е потвърдил, съобщава Би Би Си, че вчера Джордж Буш и Тони Блеър са обсъдили плановете.

Британските сили са разположени в югоизточната зона - една от петте военни зони, на които Ирак е разделен. Провинциите Мутана, Наджаф и Дхи Кар вечер са под иракски контрол. Очаква се през първата половина на тази година това да се случи също в Басра и Майсан.

В Берлин след разговори с германския външен министър държавният секретар Кондолиза Райс коментира, че решението на Лондон не е знак за разпадане на водената от САЩ коалиция в Ирак.

Решението не засяга коалицията, категорична е Райс. Тя подчерта, че в действителност Великобритания остава с хиляди войници в южен Ирак.

Райс добави, че изтеглянето на британските части е съгласно плана на коалицията за постепенно предаване на иракчаните на отговорността за реда в някои части.

Сенаторът демократ Тед Кенеди обаче интерпретира по друг начин последните събития. Според него решението на Лондон да изтегли част от войниците си е отхвърляне на рискованата политика на Буш в Ирак.

По думите му след като вече 18 държави са изтеглили малобройните си сили от Ирак, след като повечето американци са гласували за промяна в политиката по проблема и след като мнозинството в Сената и Камарата на представителите, двупартийната комисия Хамилтън - Бейкър и редица генерали са отхвърлили политиката на президентската администрация в Ирак - сега това прави и най-силният съюзник на Вашингтон.

Според сенатора това трябва да бъде червена лампичка за администрацията.