На 14 февруари 2024 г. говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза пред журналисти, че докато "специалната военна операция е започнала като операция срещу Украйна, с течение на времето тя е приела формата на война срещу колективния Запад, война, в която страните от колективния Запад, водени от Съединените щати са пряко замесени в този конфликт", припомня в ежедневния си доклад разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от който е публикувано в социалната медия X.

Това до голяма степен е в съответствие с тенденцията в реториката на руските официални лица, която се стреми да обясни продължителността на конфликта, и мащаба на руските загуби чрез изобразяването на войната като пряк конфликт със Запада.

Песков продължи, като призна, че "специалната военна операция може да продължи малко по-дълго, но това не може да промени хода на събитията." Това е част от руския официален разказ почти сигурно насочен към подготовката на руското население за дългосрочен конфликт и свързаните с него спад на вътрешния стандарт на живот, като същевременно се дава увереност в окончателната руска победа.

ISW: Путин иска от Украйна и Запада пълна капитулация

ISW: Путин иска от Украйна и Запада пълна капитулация

Руските сили са закупили достъп до Starlink през Дубай